Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.11.2014 22:02 - Принцесата със златните коси
Автор: cvetniprikazki Категория: Забавление   
Прочетен: 776 Коментари: 0 Гласове:
1



Принцеса Гея всяка сутрин седяла на един камък до морето и решела косите си. Когато те се разпилявали по раменете й, слънцето се отразявало в тях и те заблестявали като злато. А всеки паднал косъм се превръщал в златна рибка, която изпълнявала желанието на този, който я хванел с въдицата си.

Малко момче седяло на вълнолома на плажа и ловяло риба. Кофичката, в която я слагало, била вече пълна и то гордо я показвало на минаващите курортисти. Изведнъж месината затреперила, то дръпнало и видяло, че на кукичката се е закачила златна рибка. Поставило я в буркан с морска вода и я занесло в къщи. През нощта засънувало чуден сън: Рибката му заговорила с човешки глас: „Какво желание искаш да ти изпълня?“ – „Искам да стана гларус и да полетя на земята.“ „Добре“, казала тя, махнала с опашка и изчезнала, защото се страхувала, че гларусът ще я изяде.

Той се издигнал нагоре и полетял, стигнал до висока скала. Там бил кацнал белоглав орел и зорко гледал отвисоко, за да си улови едно малко, току-що излюпено пиленце. В мига, когато се спуснал над него, гларусът се стрелнал, грабнал пухкавата топчица и я занесъл при майка му. След това прелетял над огромен пътнически кораб, хората му махали и се чудели как е стигнал толкова навътре в океана. Когато минавал над много гъста гора, видял в клоните й да блещукат милиони светлинки. Това били малките светулки, които светели с коремчетата си като рояк искрици.

 Уморен гларусът кацнал край брега и видял камъкът, на който принцеса Гея вчесвала косите си. Тя махнала с вълшебната си пръчица и го превърнала отново в момче. Подала му голяма прозрачна топка и когато надникнало в нея видяло своята къща, майка му гледала телевизия,  баща му седял пред компютъра, а наоколо се разнасял мириса на вкусно ядене, което баба му била приготвила. Вдъхнало вълшебния аромат, гмурнало се в топката, и изведнъж се озовало в топлата стая, грабнало металната си количка и се заиграло на килима си с улици и къщи. То било щастливо, защото разбрало, че няма по-голямо вълшебство от обичта в родната къща.

А след няколко години с мама и татко се качили на огромен лайнер и отплавали на дълго морско пътешествие. Така златната рибка изпълнила най-съкровеното му желание – да види целия свят.

 

 




Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: cvetniprikazki
Категория: Забавление
Прочетен: 29216
Постинги: 18
Коментари: 0
Гласове: 2
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031